مزایا و معایب تغییر ارتفاع خودرو
خودرو ها به طور معمول از ۳۰۰۰۰ قطعه تشکیل شده اند و دارای مزایا و معایبی هستند که باید در حفظ و نگهداری آنها دقت داشته باشید. از آنجایی که جلوبندی یا همان سیستم تعلیق خودرو یکی از مهمترین قسمتهای فنی ماشین محسوب می شود، پیوسته در حال تحمل ضربات مختلف از سمت جاده ها بوده و همچنین وزن خودرو را هم در تمام طول مدت تحمل میکند. بنابراین؛ در این مقاله تیم هپتان به بررسی تغییر ارتفاع خودرو و اینکه چه آسیبی می تواند به جلوبندی خودرو وارد کند می پردازد.
اول از همه میخواهیم بدانیم آیا ارتفاع زدن خودرو خوب است یا خیر!؟ اما قبل از هر چیزی توضیح می دهیم که جلوبندی خودرو چی هست و تغییر ارتفاع خودرو چه آسیبی می تواند به جلوبندی خودرو وارد کند؟!
جلوبندی خودرو چیست؟
جلوبندی خودرو در قسمت جلویی و زیرین آن قرار دارد که وظیفه ی آن تعلیق و هندلینگ (خوش دستی) خودرو در هنگام افتادن در دست انداز ها و چاله ها را بر عهده دارد که تعمیر و نگهداری این بخش بر عهده جلوبندی ساز است. این سیستم از اجزای مختلفی مثل فنر، کمک فنر، انواع بوش های ضربه گیر، سیبک و… تشکیل شده است.
هر یک از خودرو ها دارای اندازه های استانداردی می باشند که اگر هر کدام از آنها، از حد استاندارد خود خارج شوند باعث ایجاد نقص فنی و مشکلاتی برای ماشین و راننده می گردند و از مواردی که، از استانداردهای مهم خوردو محسوب می شود، ارتفاع مناسب ماشین از سطح زمین است. خودروسازان ارتفاع استانداردی که برای ماشینها در نظر گرفته اند، براساس لاستیک و رینگ های خودرو می باشد که این تغییر ارتفاع در برخی موارد ممکن است آسیبی به جلوبندی خودرو بزند.
ارتفاع زدن یا ارت زدن خودرو یعنی چه؟
به افزایش یا کاهش دادن ارتفاع خودرو از حالت استاندارد، ارتفاع زدن یا ارت زدن می گویند. روشی که برای ارتفاع زدن استفاده می کنند، کم کردن و یا بریدن کمک فنر ماشین است که کاملا اشتباه بوده و خودرو را دچار نقص فنی و مشکلاتی می کند. البته روش های مقولی نیز برای کم کردن ارتفاع خودرو وجود دارد که مشکلی برای ماشین بوجود نیاورد، اما بدلیل هزینه بالایی که دارد افراد کمی به این روش بسنده میکنند.
به طور کل؛ اصولی ترین و استانداردترین روش برای ارتفاع یا همان ارت زدن ماشین، استفاده از کمک فنر های مخصوص و اسپورت می باشد. البته لازم است بدانید که همیشه هم ارتفاع زدن اتومبیل اشتباه نیست، اگر به درستی و با اصول وایمنی انجام شود، حتی ممکن است عملکرد خودرو را نیز بهبود بخشد.
تغییر ارتفاع خودرو
ارتفاع استاندارد خودرو چقدر است؟
ارتفاع استاندارد خودرو بر اساس لاستیک و رینگ های خودرو برآورد می شود. هرگونه تغیر در ارتفاع آن موجب کم یا زیاد شدن ارتفاع خودرو می گردد. همان طور که گفته شد اگر تغییر ارتفاع به شیوه اصولی انجام نشود، ممکن است به خودرو صدماتی وارد کند. علاوه بر این، لازم است بدانید؛ تغییر ارتفاع خودرو می تواند به جلوبندی آن آسیب هایی را وارد کند ازجمله: عبور از چاله ها و سرعت گیرها، تنظیم نبودن زاویه چرخ ها، خرابی بلبرینگ، استفاده از رینگ و لاستیک غیر استاندارد و … اشاره کرد.
کاربرد های تغییر ارتفاع خودرو
برخی افراد خواهان افزایش ارتفاع خودرو برای بهبود عملکردشان هستند و برخی از لحاظ ظاهری دوست دارند ماشین خود را خوابیده یا همان کم ارتفاع کنند. که برای این کار چندین روش متداول وجود دارد که در زیر به هر یک از آنها می پردازیم.
روش های تغییر ارتفاع خودرو
8 روش برای تغییر ارتفاع خودرو ها وجود دارد
- کم یا بریدن کمک فنر های ماشین
- افزایش ارتفاع بدنه خودرو
- سیستم تعلیق بادی
- سیستم تعلیق هیدرولیک
- تنظیمات فنر
- میله های چرخشی
- افزایش ارتفاع سیستم تعلیق
- هم ترازی
مزایای ارتفاع زدن خودرو
- زیبایی ظاهری خودرو
- افزایش میزان فرمان پذیری و هندلینگ
- بهبود عملکرد خودرو در پیچ های تند
- بهتر شدن وضعیت آیرودینامیک ماشین
معایب ارتفاع زدن خودرو
همان طور که در بالا گفتیم اگر ارتفاع زدن ماشین به اصول انجام نشود هم برای راننده و هم برای خودرو مشکلاتی را ایجاد می کند و پس از مدتی راننده مجبور به برگرداندن حالت اولیه خودرو می شود. ما در اینجا به چند مورد از معایب ارتفاع زدن خودرو را نام می بریم:
- خراب شدن جلوبندی خودرو
- ضربه به اتاقک و زیر خودرو
- افزایش استهلاک ماشین
- ایجاد صدای اضافی
- خراب شدن جلو بندی خودرو
- جریمه شدن توسط مامور نیروی انتظامی به دلیل کم بودن ارتفاع خودرو
- کم شدن میزان چرخش فرمان
- تحت فشار بودن زیر بندی و فنرها
- موجب ساییدگی لاستیک می شود
- خشکی حرکت در عبور از مسیر های نا هموار
- مشکل در فروختن خودرو
افزایش ارتفاع بدنه خودرو
این مدل برای افرادی است که تمایل دارند، بدنه خودرو با چرخ ها فاصله داشته باشد. افزایش ارتفاع خودرو از طریق پیکاپ موجب افزایش فضای میان بدنه و چهارچوب خودرو می شود. در این روش، سیستم تعلیق در جای خود ثابت می ماند و فقط بدنه در بالای چارچوب قرار می گیرد. این عمل با استفاده از بلوک های پلاستیکی انجام می شود و انجام این عمل در ماشین های آفرودی بسیار شایع است.
افزایش ارتفاع سیستم تعلیق کار درستی است؟
برای افزایش ارتفاع سیستم تعلیق خودرو، می توان از سیستم های هیدرولیک استفاده کرد. در این سیستم دیگر نیازی نیست چارچوب را تغییر دهیم. در این روش، از تایر های بزرگ برای افزایش ارتفاع خودرو استفاده می کنند. هرگونه تغییر در ارتفاع خودرو باید توسط افراد ماهر صورت گیرد تا به درستی و ایمن صورت گیرد.
به طور کل، افزایش ارتفاع یک خودرو یا یک کامیون حتی به اندازه یک اینچ، آن را کاملا متفاوت تر سایر خودرو ها نشان می دهد. افزایش ارتفاع سیستم تعلیق ممکن است تنها در مورد جلو، عقب، کل بدنه و یا چرخ های خودرو باشد و اگر تمامی این تغییرات هدف اصلی افزایش ارتفاع خودرو یا کامیون باشد، افزایش ارتفاع سیستم تعلیق در اولویت این لیست قرار می گیرد.
نظرات کاربران